Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare în parteneriat cu instituții publice și private a lansat joi, 5 martie 2020, la Colegiul Tehnologic Elisa Zamfirescu din Satu Mare un nou proiect menit să contribuie la prevenirea victimizării fetelor și femeilor și facilitarea accesului la serviciile de suport din comunitate. La eveniment au participat eleve, dar și reprezentanți ai instituțiilor partenere care și-au menționat aportul la realizarea celor propuse.

 Proiectul ,,Fete pentru fete-Rețeaua școlară de sprijin în situații de abuz” prevede constituirea unei rețele în 10 licee din județ, formate din câte o fată din fiecare clasă care să fie pregătită pentru a fi în măsură să acorde sprijin colegelor aflate în situații abuzive sau de risc și să facă legătura cu Grupul de suport pentru femei Abuzate – GR.AB. 

Experiența dobândită în cei doi ani de funcționare a GR.AB.-Grupului de suport pentru femei Abuzate- Satu Mare ne arată faptul că, o mare parte din situațiile de abuz ar fi putut fi prevenite de victimele care apelează la acest grup dacă ar fi deținut la timp informații corecte și ar fi avut persoane de sprijin atunci când au avut nevoie. Tributul dat unor învățături stereotipe, perpetuării unor prejudecăți moștenite din familie sau preluate din societate a fost un alt motiv pentru care marea majoritatea acestor femei nu au raportat violențele suferite, nici atunci când acestea au durat zeci de ani și au îmbrăcat forme deosebit de grave.

Rețeaua de sprijin ,,Fete pentru fete” poate avea un rol important în cazuri punctuale de violență prin transmiterea mai facilă și mai ușor de acceptat a informațiilor pe orizontală, între persoane aparținând aceleiași generații, dar și în schimbarea mentalităților.

În cadrul proiectului vor fi organizate întâlniri  cu elevele din liceele implicate, cursuri de autoapărare, work-shop-uri pentru specialişti şi persoane cu influenţă în comunitate, evenimente de sensibilizare a publicului larg faţă de problematica abordată. Vor fi promovate aspecte ce ţin de prevenirea tuturor formelor de violenţă de gen şi a modalităților prin care se poate acorda ajutor concret. Serviciile de suport oferite de GR.AB Satu Mare în prezent: consiliere de grup (grupuri distincte: live şi online), tehnici de autoapărare, vor fi, de asemenea, parte din bagajul de informații de care elevele vor dispune la finalizarea întâlnirilor programate. Aceste servicii sunt disponibile în mod gratuit fetelor şi femeilor, victime sau potenţiale victime, vârsta minimă pentru înscrierea în program fiind de 14 ani. 

De asemenea, în cadrul întâlnirilor vor fi promovate concepte ce țin de sănătatea reproductivă (contracepție, respectiv prevenirea bolilor cu transmitere sexuală) și delimitarea comportamentelor sexuale normale de cele abuzive.

Fetele implicate în proiect vor învăța pe parcursul a 6 ore de cursuri cu specialiștii (polițiști, medici, psihologi) noțiuni de bază necesare pentru a acorda o consiliere primară  celor de vârsta lor, în situații susceptibile de abuz, și vor fi în măsură să facă legătura dintre cazurile identificate și specialiștii ce lucrează în domeniu, atunci când este necesar, devenind astfel persoane-resursă până la terminarea liceului, sub coordonarea directă a consilierilor școlari.

Grupul țintă este constituit din 200 de eleve de liceu din 10 unități diferite, precum și de 50 de specialiști (consilieri școlari, polițiști, medici, reprezentanți ai societății civile) care vor participa pe parcursul a 3 luni (5 martie-5 iunie 2020) la activitățile prevăzute în program.

SCOPUL proiectului este acela de reducerea victimizării fetelor şi femeilor ca urmare a oricărei forme de abuz prin facilitarea accesului victimelor/potențialelor victime la serviciile specializate. 

PARTENERI în proiect sunt:

  1. INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN SATU MARE
  2. Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională
  3. Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare
  4. Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare
  5. ALU MENZIKEN SRL
  6. Asociaţia Club Sportiv Okinawa Satu Mare

Activităţile de prevenire se vor desfăşura la nivelul judeţului Satu Mare.

Cele 10 licee incluse în proiect sunt:

  1. Colegiul Național Doamna Stanca
  2. Liceul Teoretic German Johann Ettinger
  3. Colegiul Național Kolcsey Ferenc
  4. Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ,,George Emil Palade”
  5. Liceul Tehnologic Elisa Zamfirescu
  6. Liceul Reformat Satu Mare
  7. Liceul teoretic Carei
  8. Liceul Teoretic Negrești Oaș
  9. Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron Negrești Oaș
  10. Liceul Tehnologic ,,George Barițiu” Livada

Comunicat de presă dat de IPJ Satu Mare

Martie, 2020

Postat pe site-ul www.sm.politiaromana.ro