„Cum știu să aleg ce e potrivit pentru mine?” este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care mi le adresează persoanele cu care lucrez în ședințele individuale. Eu nu dețin „rețeta” alegerilor potrivite pentru fiecare persoană și nici nu cred că „nu știi” de ce alegi să-ți împarți viața cu o anumită persoană, alegi o anumită direcție profesională, sau cum să-ți asortezi culorile hainelor pe care le îmbraci, sau ce să mănânci azi, sau ce să le spui copiilor atunci când au nevoie de explicații pentru anumite lucruri care se întâmplă în familia voastră.

Exemplele de acest fel pot continua, însă eu mă opresc aici cu enumerarea lor. Nu există corect sau greșit, bine sau rău. Există doar experiențe din care putem învăța, situații de viață care ne aduc înțelepciune și ne pregătesc pentru următoarele etape din viața noastră. Pentru a putea să acționăm într-o direcție sau alta, e important să fim sinceri cu noi înșine și să nu ne mai prefacem că totul este bine când de fapt în realitate nu e chiar așa.

Poate e un moment bun să descoperim care sunt blocajele și de ce nu putem să ne asumăm alegerile. Concentrându-ne pe energia fricii și pe ceea ce ne lipsește (lipsa de încredere în capacitățile personale, lipsa de consecvență în proiecte profesionale, lipsa de inspirație, de creativitate, frica de necunoscut, frica de eșec, etc.) suntem tentați să rămânem pe o direcție a non-acțiunii și a renunțării. O alternativă este, desigur, conștientizarea faptului că e nevoie să lucrăm la aceste aspecte emoționale, dar totodată e important să învățăm să exprimăm prin fapte și cuvinte ceea ce ne place, ceea ce ne dorim cu adevărat și ne aduce împlinire și liniște sufletească. De asemenea, un alt aspect în acest context este să descoperim ceea ce e important pentru noi pe termen mediu și lung pentru a contura un scop și a da un sens alegerilor noastre.

Împrejurările favorabile, contextele de viață, oportunitățile, oameni dispuși să ofere susținere și sprijin sunt mereu în jurul nostru. Conștientizarea faptului că avem de ales și că întotdeauna vom avea, indiferent de circumstanțe, ne poate face mai puternici. A învăța să cerem ajutor când simțim că nu mai reușim să facem față provocărilor vieții este tot o alegere pe care putem să o introducem în planul nostru de viață.

Șansele vin spre noi și putem alege să le observăm sau să le ignorăm. Dacă ne deschidem spre acțiune, sigur vom găsi multe oportunități. Starea de prezență conștientă, (adică de a fi în contact cu propriul corp, cu propriile gânduri, emoții, stări și trăiri) ne duce exact acolo unde e nevoie să fim, nu unde credem noi că trebuie să fim. Chiar dacă mintea și gândurile noastre călătoresc în trecut sau viitor, e important să conștientizăm că tot ce avem este clipa prezentă și alegerile le facem aici și acum. Mereu avem posibilitatea să schimbăm direcția, să revenim și să alegem altceva dacă constatăm că nu trăim în armonie cu noi înșine și nu avem parte de iubire, împlinire și liniște sufletească. Dificultatea care apare nu este faptul că nu „vezi” contextul favorabil ci că nu ai curajul să ți-l asumi cu tot cu consecințele ce derivă în urma asumării alegerii.

Fie că este vorba de viață profesională sau de cea personală, provocările apar la tot pasul. Suntem față în față cu oportunitățile și cu deciziile pe care le avem de luat. Argumentele pro și contra ale alegerilor noastre le cântărim cu mintea și nu cu sufletul, cu ceea ce simțim. Analizăm în termeni de avantaje și dezavantaje, prin raportarea la exterior și nu la interior, la cine devin eu alegând un drum sau altul. Pierdem din vedere că rolul provocărilor din viața noastră este să ne desăvârșească înțelepciunea, pregătindu-ne pentru alte provocări, poate mai intense.

Oportunitățile ne scot din zona de confort pentru că prezența noului în viața noastră aduce o situație de incertitudine pe care nu știm cum să o gestionăm și atunci renunțăm să mai vedem și alte posibilități, ne închidem în noi, ne sufocăm creativitatea și ne declarăm ghinioniști.

Întotdeauna ai de ales și știi ce să alegi. În sufletul tău știi, însă mereu vrei o confirmare din exterior pentru a verifica dacă e „corect” ce ai ales. Nimeni nu-ți poate da confortul interior și certitudinea că alegerea e potrivită pentru tine, dar poți verifica acest lucru prin starea mentală și emoțională pe care ți-o dă alegerea și asumarea consecințelor ei.

Eu consider că decizia, alegerea este partea cea mai ușoară din tot ce urmează. Alegi ușor dacă simți cu sufletul că te șlefuiești și te pregătești să devii un diamant strălucitor. E mai dificil să alegi când cântărești în termeni de „câștig” sau „pierdere”, când urmărești aspectul care „se vede” în defavoarea celui care „se simte”, când urmărești ceva palpabil decât atunci când urmărești împlinirea și liniștea ta sufletească.

Scris de

Delia Danea – psiholog/psihoterapeut, voluntar GRAB

Acasă

Aprilie, 2020