Cursurile de autoapărare nu sunt un moft și nici un transfer al responsabilității actului agresiv asupra victimei. Sunt o necesitate, cel puțin în vremurile și societatea în care trăim.
Nu trăim într-o lume ideală și dacă am crezut asta când eram copii, cu siguranță până la vârsta adultă am avut destule situații care să ne conducă la conștientizarea faptului că raul chiar există.

Nu pentru că am ,,căutat-o cu lumânarea”, nu pentru că ne-am îmbrăcat provocator, nu pentru că nu am respectat toate regulile de autoprotecție cunoscute, ci pentru că pur și simplu nu am putut evita o agresiune sau nu am știut cum ar fi trebuit să procedăm într-o situație de risc, multe dintre fetele și femeile care ni se adresează, la fel ca și semnatara acestor rânduri, s-au întâlnit cu violența, în diferitele ei forme și ipostaze.

Dacă ai fost vreodată bătută, lovită, atacată, violată, luată prin surprindere într-un mod neplăcut și cu care nu ai apucat să îți exprimi în nici un fel dezacordul, ți-ai fi dorit să știi mai bine să te aperi. Să ai mai multă forță fizică, să știi ce să-i spui atacatorului tău, astfel încât să nu agravezi situația. Să știi să ceri ajutorul în așa fel încât să îți mărești șansele de a-l primi.
Dacă nu ai trecut prin situații de abuz fizic sau sexual îți poți doar imagina că sunt situații oribile, care îți pot marca întreaga viață. Și nu ai vrea sa treci prin ele. Nici tu, nici fiica, sora, mama, colega sau prietena ta.

GRAB există și pentru cele ce au trecut prin abuz (de orice fel), dar și pentru cele ce vor să prevină.

Am avut șansa să fim invitate și să participăm cu un grup de fete înscrise în programul nostru la o tabără internațională de jiu jitsu și autoapărare.

In perioada 4-6 octombrie 2019, în localitatea Baba Novac din judetul Satu Mare, 6 instructori de arte marțiale din România și Ungaria, și-au adus toată priceperea și inspirația rezultată din mii de ore de pregătire, în fața celor peste 40 de cursanți.

Am avut oportunitatea de a face parte din grupul celor 9 fete din Satu Mare, venite sub umbrela GRAB, să se inițieze în autoapărare.

Ce am învățat în tabăra de autoapărare?

  • Am învățat tehnici care ne pot salva viața.
  • Am învățat să luăm atitudine și să credem că suntem suficient de importante încât să ne apărăm corpul și mintea de agresiuni.
  • Am învățat nu doar proceduri ci și să ne folosim eficient corpul în lupta la sol. Pentru că abuzatorul te vrea jos, la pământ ❗

Acum știm ce așteaptă agresorul stradal de la victima sa și nu-i dorim, nici lui și nici nouă, să ne cunoaștem. Suntem o forță în expansiune!

Acum știm că trebuie să învățăm tot mai mult și să nu ne lăsăm, orice ar fi. Pentru că nimeni nu are dreptul să decidă asupra corpului nostru. Și acesta e doar începutul.

Mulțumim în ordine ierarhică:

  • maestrului (sihan) Mellik Bella, 7 dan Jiu Jitsu, un om cu adevărat inspirational
  • instructorilor de karate shotokan, judo sau Jiu Jitsu care au contribuit la învățarea chiar și a noastră, a celor mai neinițiate în astfel de arte marțiale;
  • sensei ,,al nostru” Nyesti Csaba de la Okinawa Dojo, organizatorul evenimentului și omul care de mai bine de un an și jumătate își oferă gratuit serviciile fetelor și femeilor din programul GRAB.

Mulțumiri speciale adresăm și Asociației Luthelo din Sibiu care a sprijinit participarea la aceasta tabăra a unui grup de 4 adolescente aflate în situații de risc, beneficiare ale serviciilor sociale oferite de Asociația Acoperământul Maicii Domnului din Satu Mare.

Iată încă o dovadă că atunci când vrei să faci un bine granițele nu contează!

Octombrie 2019,
Scris de Felicia