Psiho-Claca este denumirea dată de noi unei serii evenimente bazate pe același concept, primul fiind organizat de GRAB Satu Mare în 22 ianuarie 2020. Prin acest gen de evenimente dorim să reînviem tradiția de tip clacă (muncă organizată în comun la sat) și să-i dăm acea conotație psihologică care reușea să mențină comunitățile rurale apropiate la bine și la greu și să se autoregleze prin forțe proprii. Pentru noi Psiho-Claca este un bun prilej de a învăța să facem lucruri noi (în acest caz să croșetăm, să coasem), de a împărtăși povești de viață și de a învăța să le rezolvăm în comun, prin susținere feminină reciprocă, dar și de a ne bucura de degustarea unor bucate tradiționale românești, făcute cu drag pentru aceste evenimente.
Despre prima Psiho-Clacă

Cu ocazia Micii Uniri și în spiritul acesteia, GRupul de suport pentru femei ABuzate GR.AB. Satu Mare, a organizat în data de 22 ianuarie 2020 un eveniment inedit, o reconstituire a șezătorilor de altădată, văzute prin prisma muncii în echipă, dar și a suportului emoțional venit din partea comunității, pe principiul de a fi împreună la bine și la greu.

Evenimentul a fost dedicat exclusiv femeilor din comunitatea noastră, a celor ce au nevoie de serviciile GR.AB., dar și acelora care pot fi resurse în prevenirea violenței împotriva femeilor și în promovarea activităților ce vin în sprijinul victimelor și potențialelor victime. Astfel, 20 de femei au participat la prima șezătoare psihologică, sugestiv denumită ,,Psiho Claca”, în care au fost confecționate mărțișoare cusute manual și s-a deschis un dialog despre unitate, ajutor reciproc, vindecarea femeilor între femei. Participantele au aflat într-un context nonformal despre activitățile grupului de suport și au împărtășit din experiențele lor legate de violență. Forța grupului și-a spus și de această dată cuvântul și ne-a arătat că după lacrimi există și loc de speranță.

Acțiunea a fost realizată de coordonatoarele GR.AB., psiholog Andrea Veres și psihosociolog Felicia Hrihorișan, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițistele îmbrăcând de această dată portul popular în locul uniformei binecunoscute.

,,Psiho Claca” a fost găzduită de Alcazar Foto Studio, locația fiind amenajată cu obiecte din colecția personală a polițistului în rezervă Sorin Avram, iar bucatele alese au fost asigurate de voluntarele GR.AB.