Doamnelor, domnișoarelor, domnilor și domnișorilor,

Azi aș vrea să vorbesc despre terapia conținută de grupurile de sprijin, și dacă e posibil să sparg câteva mituri care duhnesc în jurul acestui concept terapeutic și care pot bloca intenția de accesare.

De ce am inclus și domnii și domnișorii dacă e vorba de grup pentru femei?

În primul rând pentru viețile noastre pe această planetă azi se desfășoară laolaltă. Trebuie să trăim unii cu ceilalți chiar dacă ne-am produs răni. Pentru că am convingerea fundamentată de toate cazurile cu care am lucrat, le-am întâlnit de-a lungul vieții mele, sau oamenii pur și simplu ai căror poveste a ajuns cumva în viața mea, fie că sunt prieteni, familie, și propria mea experiență de viață – că e nevoie să știm cu toții despre ,,menstruație”. Folosesc acest termen ca metaforă pentru lucrurile care aparțin unui gen specific și din acest considerent celălalt gen este de multe ori deprivat de înțelegerea anumitor aspecte ale vieții, ca urmare se iscă de la conflicte la răzbele. Știu că nu toată lumea e de acord cu mine, și e foarte bine așa. Nu trebuie să fiți de acord cu mine, căci între timp viața oricum ne dă lecțiile necesare. Dacă toți bărbații ar ști despre ,,ciclu” tot ce e de știut, tot ce știe și o femeie – prin asta spun că dacă am fi în posesia informațiilor, am fi educați cu privire la ceea ce petrece cu adevărat în loc să fim educați să ne ferim de ceea ce face parte din viață, nu ne-am mai schimonosi într-o figură ce se traduce în silă ci am respecta în pace ceea ce e de trăit pentru cealaltă persoană. Vice-versa, dacă o femeie ar ști informațional tot ce e de știut despre poluția nocturnă spre exemplu, nu s-ar mai scutura într-un gest de silă – întrucât cu adevărat nu e pentru ce – ci ar respecta în liniște și pace procesul firesc prin care trece organismul omului.
De fapt, cu toții cunoaștem din fragedă pruncie ce înseamnă un grup de sprijin. Cei care spun: ,,ah…n-am fost niciodată la așa ceva, nu cred ca e stilul meu” – se înșeală amarnic.

În 20 de ani de experiență profesională nu am întâlnit un loc mai magic de creștere spirituală decât grupurile de suport. Primul grup în care exersăm acest lucru este grupa de la grădiniță, apoi clasa de la școală. La propriu creștem împreună, trăim împreună la scală mică unele stimulări sociale și le aducem în sala de clasă, le trăim împreună cu ceilalți copii și moderatorul grupului – domnii învățători, profesori, educatori. Un grup de sprijin este la propriu un grup de oameni (chiar și de pui de oameni 😊 ) în care ne sprijinim reciproc creșterea. Terapeutic – creșterea spirituală. În sala de aerobic…și creșterea fizică…:) Deci, nu suntem deloc prima dată într-un grup de sprijin. Am fost toată viața noastră în diferite grupuri de sprijin. Toată creșterea noastră de copii până la maturitate se desfășoară în grup de sprijin. Până și la muncă tot lucrăm cu o echipă, și acela este un grup de sprijin. Doar că fiecare e pe tematica și pe etapa de vârstă și pe nevoia specifică lui. Psihoterapeutul poate aduce micro-grupul de sprijin în teme terapeutice. Aceasta e, de altfel, și menirea lui, să pună la dispoziție diferite contexte terapeutice pentru a facilita vindecarea, recuperarea, creșterea și dezvoltarea personală.

Cred că este un bun moment să fac o clarificare importantă. Pentru cei care încă mai cred că învățarea se face doar în condiții ideale – se înșeală. Învățarea adevărată se face în condițiile date per moment de viață. Nu toate lecțiile le luăm de la o mamă binevoitoare, de la o învățătoare blândă, facilitate cu lubrifiant emoțional. Uneori le luăm ca din viteza trenului în mers: de aici expresia ”de parcă te-a lovit trenul”. Nu ne pregătește cineva cu adevărat pentru toate lecțiile pe care le luăm. De cele mai multe ori nici nu le vedem ca lecții, ci ca nedreptăți crunte și eșuăm în a ne raporta sănătos la problemă pentru că rămânem blocați în diferite mecanisme de judecată. Despre asta în altă postare.

Aici e problema: când nu știm să le conținem. Psihoterapia individuală își are punctele ei cheie în vindecarea rănilor. În paralel, – nu excluzând, mare atenție! eu încurajez participarea la grupurile de suport și grupurile terapeutice. Ele au modalități diferite de lucru dar vizează în principiu aceeași țintă: creșterea spirituală prin relații terapeutice sănătoase, facilitată de cel puțin un moderator.

Rolul moderatorului mai este și acela de a avea o perspectivă din exteriorul problematicii pe care o aduce în vederea participanților prin diferite metode de lucru.

Grupul de sprijin este un spațiu securizant emoțional, în care poți fi vulnerabil cu oameni care te înțeleg de minune datorită faptului că au trăit și ei ceva asemănător. Poate vă sună cunoscută propoziția:,,Nu ai cum să înțelegi pentru că n-ai trait ce am trait eu?”

În grupul de suport oamenii au trăit lucruri similare – identice e imposibil, as vrea să lămuresc asta din capul locului, dacă aștepți ca cineva să ți spună identic povestea ta ca să accepți ajutor, nu faci decât să-ți auto-sabotezi vindecarea, nu există identic nici măcar dacă sub ochii tăi s-au desfășurat X evenimente aparent identice cu ale tale, suntem oameni diferiți cu programe diferite, cu povești individuale, dar putem trăi ceva similar.

În grupul de suport vin între 2 și 10-12 oameni maxim – de regulă se întrunește idealul de 6-8 persoane care au trecut prin experiențe similare și sunt acolo pentru a împărtăși experiența, puterea și speranța, toate acestea într-un cadru intim, de siguranță emoțională, pentru dezvelirea vulnerabilităților în scop de vindecare, având alături cel puțin un moderator care are știința de a așeza, sau reașeza piesele, reconstrui siturile arheologice emoționale, de a sparge bubele cu puroi, iar apoi de a le badijona corect, de a procesa blocajele. În grupurile de suport reînvățăm încurajarea, iubirea sănătoasă, limitele și permisiunile, iertarea și alte lucruri importante. Primim vitamina Emoțională după care tânjim în relațiile nesănătos trăite, învățăm acceptarea propriei persoane prin exersarea oglinzilor din grup (ceilalți pot fi oglinzi pentru noi), suntem înțeleși și validați, iar în toate aceste condiții ne dăm voie să creștem spiritual, învățăm confruntarea sănătoasă etc.

Aș putea face o întreagă pledoarie pentru grija față de propria persoană în orice formă terapeutică accesibilă dar aș vrea să revin la GRAB.

GRAB este un grup de sprijin pentru persoanele de sex feminin care au trăit cel puțin o experiență percepută ca fiind abuzivă (emoțional, sexual și/sau fizic), care a produs trauma, de la minore la majore, persoane de sex feminin care decid să își vindece, închidă rănile și să meargă mai departe. GRAB este un angajament de vindecare personală în cadru terapeutic.

Cum se desfășoară o ședință de grup?

GR.AB organizează grupuri de suport în 2 forme: față în față și online. Aici vorbim, în principiu, despre grupul live care are un caracter deschis și este functional tot timpul anului (exceptând situațiile deosebite, în care activitatea grupului se mută în online dar componența grupului este relativ constantă).

Grupul față-în-față are o locație confidențială, adică va fi transmisă participantelor doar după o discuție cel puțin telefonică dacă nu chiar live cu unul din membri echipei. La fel se transmite și ziua și ora. Scopul este protejarea integrității fizice și emoționale a participantelor precum și a echipei, dar și asigurarea unui spațiu securizant pentru desfășurarea terapeutică. Grupul online va primi în același mod, după discuție în privat informațiile de logare, data și ora.

Grupul față-în-față este alcătuit din oameni din comunitatea locală (Satu Mare), cel online de pe tot mapamondul, desigur cu condiția de a înțelege și vorbi limba română.

Timpul de lucru este de 60-75 de minute – depinzând de mărimea grupului în ședința cu pricina. Timpul este setat după multiple experiențe în care am înțeles că ce e prea mult strică, cu adevărat un adult se poate concentra în mod firesc și sănătos cam 45-50 de minute, de aceea și există un ritual de moderare a acestor ședințe, de aducere lină în moment pentru a putea prelucra terapia și scoatere ușoară din momentul terapeutic pentru a nu duce cu sine cele din grup.

Grupul are niște concepte de comun acord stabilite pentru o funcționare eficientă. La final, fiecare ia ceea ce îi este de folos, și lasă restul, dar cu siguranță lasă acolo toate informațiile de confidențialitate aparținând celorlalți. Nimeni nu e obligat să vorbească atunci când nu poate, este în regulă doar să asculți o vreme, până când va veni și acel timp al tău.

Ce guvernează aceste grupuri? Răbdarea, fermitatea și blândețea. Sună paradoxal, nu?

Nimeni nu e obligat să facă nimic, nici măcar pentru vindecarea lui. Dar e tare bine când faci totuși ceva în această direcție. Știm că urnirea e mai grea, pentru că poți crede că deși ai acum ,,niște probleme” tu de fapt,le-ai depășit deoarece deja au trecut x ani de atunci, iar tu funcționezi în societate, nu vrei să ,,dezgropi morții”, nu vrei să retrăiești etc.

Doar o mică atenționare: toată lumea are sau a avut la un moment dat ,,schelete în dulap”. Unele sunt puțin ne-moarte și produc daune emoționale puternice. Din acelea care nu sunt vizibile cu ochiul liber ci doar ți se întâmplă lucruri și nu înțelegi de ce, pentru că nu există un motiv aparent. Există…doar că nu e aparent, e insidios. Cât despre retrăit, oricât de neplăcută pare săparea în trecut, nu este la fel de puternică ca atunci când s-a produs trauma și cu siguranță nu este distrugătoare ca o durere surdă neînțeleasă și continuă. Ci exact opusul, are scopul de a curăța rămășițele care ne împiedică să trăim.

Dacă simți că este ceva pentru tine aici, chiar dacă ți-e teamă, alătură-te grupului pentru propria ta creștere. Te ,,costă ” doar deplasarea sau conectarea online, timpul pe care îl acorzi și dedicarea ta. Ce poți câștiga? Vindecarea acelor aspecte pe care le pui pe masă și tot ce vine ca și consecință a acestui lucru în viața de zi cu zi.

Echipa actuală este alcătuită atât din femei cât și din sensei:)), oameni care au trecut prin traumele vieții lor, au vindecat rani și s-au angajat voluntar în a sprijini persoanele care vor același lucru pentru o calitate a vieții ridicată. Veți cunoaște toată echipa pe rând atunci când va fi momentul accesării sprijinului pe care îl oferă fiecare.

Primul contact, înainte de participare la grup este cu o femeie -voluntar al echipei, dar și specialist pe ramura ei de lucru. Apoi, opțional individual cu psihoterapeutul grupului, mai apoi cu grupul.

Sunteți așteptate cu multă căldură doamnelor și domnișoarelor, iar domnilor și domnișorilor vă mulțumim pentru înțelegerea aspectului și suportul vostru dincolo de grup, pentru creștere și vindecare.

Dacă crezi că îți putem fi de folos, contactează-ne pe una din următoarele căi:

folosind formularul de contact disponibil AICI
Telefonic la 0787649669 (L-V: 9-17, tarif normal)

Scris de Andi
Mai,2020