Webinariile Restart: Recuperarea feminității prin metoda bodyart
Webinariile Restart:Despre recuperarea feminității prin metoda bodyart
Sunt sătmăreancă get beget de când mă ştiu,- deşi îmi place să mă laud ca am şi ceva din spiritul oşenesc în mine, prin naştere şi deasemenea îmi place să cred despre mine că sunt un spirit cosmopolit, prin prisma călătoriilor mele prin lumea asta – şi acum la o vârstă rotundă, realizez că cele mai minunate lucruri, se întîmplă de fapt „acasă”, că trebuie să-ţi întorci niţel privirea dinspre exterior şi să priveşti cu drag spre tine.
Aşa simt că trebuie să încep să vorbesc despre al treilea webinar din cadrul proiectului GRAB Satu Mare „Restart pentru o nouă viaţă ”, un webinar cu un titlul îndrăzneţ: „Recuperarea Feminităţii prin metoda BodyArt” susținut de o invitată deosebită: Simona Niste.
De ce zic că cele mai minunate lucruri se întâmplă acasă? Pentru că Simona Niste este sătmăreancă, pentru că BodyArt School Romania e la Satu Mare. Pentru că Simona Niste este o CARTE VIE, cu o poveste de viaţă extraordinară, cu lecţii despre suflet de împărtăşit, dar mai ales pentru că ea este cea care a introdus conceptul BodyArt în România, primul antrenor, primul educator pentru România, iar acum şi mastretrainer internaţional.
Am păşit în acest webinar cu toatele cu un start de introspecţie, dat de însuşi formularul de înscriere, unde am realizat că toate cele înscrise am răspuns afirmativ dacă am fost abuzate, într-un mod sau altul. Şi ceea ce a surprins, este că poate în mod normal nu ne-am considera victime ale vreunui abuz, însă atunci când această întrebare a trenat în faţa ochilor noştri şi ne-am dat seama că nu putem juca decât cartea sincerităţii, fiindcă e vorba despre trupul nostru, despre mintea noastră, despre sufletul nostru, am recunoscut abuzul în trecutul nostru.
Ne este dat să trecem prin traume, prin abuz şi asta duce deseori, pentru noi femeile, la pierderea feminităţii. Dar ce este oare feminitatea? ne-a întrebat Simona, mai întâi. Şi am realizat împreună, că FEMINITATE, înseamnă: maternitate, frumuseţe fizică, să te simţi bine în corpul tău, să îţi accepţi corpul, să te iubeşti pe tine însăţi mai întâi, să trăieşti viaţa pe care o doreşti, o anume sensibilitate şi vulnerabilitate. Feminitate înseamnă armonie, înseamnă echilibru. Însă precum fericirea, şi feminitatea este ceva de moment, nu este o stare permanentă. Important este să ştim cum să ne găsim acel echilibru şi cum să ne întoarcem la el. Feminitatea nu este un dat şi nu este aceeaşi de-a lungul vieţii, nici pentru propria persoană, căci şi noi suntem diferite la 18 ani sau la 63 de ani. Feminitatea se trădează şi printr-o inflexiune a vocii sau un gest simplu, atunci când trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti TU şi nu ceea ce îţi impune societatea. Fiecare femeie are starea ei, are normalitatea ei şi este ATITUDINEA ceea ce te face feminină în felul tău.
Universul este yin şi yang, este zi şi noapte, este soare şi lună, este feminin şi masculin. Şi noi, oamenii, fărâmă din Univers, suntem la fel şi feminin şi masculin, deopotrivă. Şi tocmai pe aceste principii, pe această abordare holistică, se axează şi metoda BodyArt, vizând şi corp şi minte şi suflet, redându-ţi flexibilitatea (femininul) şi puterea (masculinul). Fiecare lucrează la propriul nivel, regăsindu-şi punctele forte şi punctele slabe. Lucrezi cu energii, asupra tuturor meridianelor, ca să eliberăm toate tensiunile din corp. Orice emoţie pe care o trăim lasă o urmă, o tensiune în corpul nostru şi tocmai această tensiune trebuie eliberată, iar calea găsită de Simona Niste este cea a BodyArt.
Orice traumă sufletească pe care o trăim în timp va duce la o îmbolnăvire trupească, dacă nu lucrăm cu noi înşine. Printr-o simplă deschidere a pieptului, mai ales noi femeile, ne vom detensiona, mai ales că primul mecanism de apărare, specific femeilor, este acela de a se închide, a se cocoşa şi de a se retrage în sine. BodyArt este despre a-ţi găsi echilibrul emoţional, mai ales că e greu să îţi permiţi să te relaxezi, în zilele noastre, fiindcă societatea noastră în perpetuă mişcare ne induce o agresivitate, o alergătură, o competitivitate care ne strică echilibrul. Bodyart, această combinaţie între yoga şi mişcare, este indicată pentru orice problemă, pentru orice vârstă, te întinereşte, te încarcă, te menţine, nu judecă, nu critică, nu compară. Fiecare e unic, fiecare are ritmul lui, ceea ce e bine pentru mine, nu înseamnă că e automat bine şi pentru tine.
Pentru Simona Niste, BodyArt a fost „cârja” de sprijin de care avea nevoie în momentele dificile ale ultimilor ani, când deşi exteriorul o trăda, forţa ei interioară radia de feminitate şi ea însăşi recunoaşte că fiecare trebuie să ne găsim propriul reazăm şi că atâta timp cât ceva ne ajută să mergem înainte, să credem în noi, să căpătăm speranţă, acel ceva trebuie să îl continuăm. Pentru Simona, BodyArt a fost răspunsul la o întrebare agasantă primită într-un moment de cumpănă, când realiza nevoile psihologice neacoperite ale femeilor care trec prin experiența cancerului de sân. „De ce nu faci TU ceva?!” aducea cu el și un răspuns instant ,,Tot eu?” dar și o frământare care a împins-o pe Simona Niste să facă ceva concret pentru aceste femei (ea însăși fiind una dintre ele) pornind de la ceea ce știa ea prea bine că poate aduce echilibru și recuperare: bodyartul. Căci aşa începe totul: noi suntem croitorii propriului nostru destin, noi trebuie să ne cunoaştem, să ne acceptăm şi să acţionăm, căci tot ce Universul ne pune în braţe, nu poate fi în van şi chiar şi celei mai traumantizante experienţe trebuie să îi găsim un rost, ca nimic să nu fie degeaba.Aşa a luat naştere prin Simona un Curs de Recuperare pentru femeile operate de cancer la sân, un curs care va fi predat în curând în școlile de bodyart din toată lumea.
Participantele la webinar au adresat întrebări profunde, de suflet. O primă întrebare abordată de Simona a fost : cum poţi în urma unui viol să îţi accepţi propriul corp, propria feminitate când ştii că prin simplul fapt că eşti femeie, eşti vulnerabilă? Printr-o capacitate formidabilă de a empatiza, Simona a abordat sentimentele victimei, căci în urma unui abuz sexual, o femeie simte revoltă, neputinţă, ruşine, vinovăţie. Şi tocmai cu acest sentiment al vinovăţiei ar trebui început, acceptând trecutul, evitând regretele, conştientizând că azi nu mai sunt cea de ieri şi cu cea de azi trebuie să lucrez, să cer ajutor, să caut soluţii, să acţionez. Într-o relaţie abuzivă, primul pas nu e de a-ţi recupera feminitatea, ci de a ieşi din relaţia abuzivă şi apoi să începem a găsi calea de a sta bine în pielea noastră. E greu a găsi calea de ieşire, fiindcă tinzi să te izolezi şi atunci e greu să îţi găseşti vocea, încrederea, feminitatea, însă tăcerea te încurcă, te lasă să persişti în gândirea aceasta acuzatoare, care nu duce decât la o continuă devalorizare a propriei persoane, care te transformă, fie printr-o masculinizare forţată, fie printr-o supersexualizare, căci dacă sunt doar corpul meu, doar un obiect sexual, atunci să mă folosesc de el.
De ce să te urâţeşti, întreabă Simona, pentru a te pune la adăpost de agresori? Agresorii te simt, precum dulăii, simt frica. „Urâţindu-te” nu faci decât să devii propriul tău abuzator, fiindcă demonii interiori nu se liniștesc prin schimbarea exteriorului. E nevoie de ajutor, de conştientizare, de coaching, pentru a te vindeca, mai ales psihic. Trebuie să ne gândim cum să ne simţim liniştite şi în siguranţă, altfel nu avem ce căuta în acel moment. Trebuie să acţionăm, să ne permitem un răgaz de a ne plânge de milă, dar apoi să acţionăm întrebându-ne: Eu ce fac ca să schimb situaţia?
Simona a accentuat importanţa BodyArt şi în caz de depresie, fiindcă o oră de bodyart, inseamnă o oră de eliberare a minţii, înseamnă un antrenor care îţi spune ce să faci în fiecare moment, iar mişcându-te eliberezi hormonul fericirii. Această meditaţie dinamică, deşi nu duce la creşterea pulsului, se resimte FIZIC: eşti obosit, fiindcă ai lucrat cu corpul tău; MENTAL: observ ce funcţionează, dar şi ce nu funcţionează la corpul meu şi SPIRITUAL: fiindcă problemele de acasă, traduse în tensiuni, le eliberez.
Webinarul a continuat şi cu o binemeritată parte demonstrativă, cât pentru a ne deschide apetitul, cât pentru a ne face să conştientizăm câtă tensiune avem în corp, cât pentru a ne da de gândit.
Cu ce am rămas eu din acest webinar? Cu un dialog deschis cu mine însămi: cu corpul meu: acceptându-l cu plăcute şi neplăcute, ascultând-l când îmi trimite semnale de alarmă, mulţumindu-i pentru tot ce mi-a dăruit; cu mintea mea: eliberând-o de gânduri; cu sufletul meu: acceptându-i durerile, însufleţind-i visele.
ASCULTĂ-ȚI SEMNALELE PROPRIULUI CORP ȘI ȚINE CONT DE ELE!
Scris de Pușa
August 2020