Ce este GR.AB. Satu Mare?

Un grup de suport pentru femei şi fete (peste 14 ani) care au suferit orice formă de abuz ori care se află în situaţii de risc.

Cui se adresează GRAB Satu Mare? Femeilor şi fetelor (peste 14 ani) victime sau potenţiale victime ale abuzurilor de orice natură, indiferent de contextul în care s-au produs aceste abuzuri sau se pot produce. Adolescentele și femeile tinere sunt considerate o categorie de risc de victimizare prin abuz sexual.

Ce tipuri de servicii oferă GRAB Satu Mare?

Consiliere de grup live, Consiliere de grup online, Cursuri de autoapărare (12 şedinţe-modul de bază gratuit), Consiliere juridică.

Ce principii stau la baza proiectului GRAB?

  • Principiul voluntariatului– toți specialiștii și susținătorii GRAB oferă sprijin în mod voluntar și gratuit, fără a obține beneficii materiale de nici un fel.
  • Principiul confidenţialităţii absolute– toate poveștile celor care se adresează grupului nostru rămân confidențiale. Locul și programul întâlnirilor de grup live/online sunt comunicate doar participantelor, după o prealabilă înscriere. Cele care participă pentru prima dată sunt selectate în urma unui scurt interviu telefonic/online.
  • Principiul egalităţii între participante, toate beneficiarele grupului nostru sunt tratate în mod egal, fără discriminare. Toate poveștile care ne sunt încredințate sunt la fel de importante, chiar dacă admitem faptul că nu toate sunt la fel de urgente.
  • Principiul cooperării, specialiști, voluntari și beneficiari ai serviciilor GR.AB. înțeleg să coopereze spre binele comunității și al fiecărei persoane din grup în parte, pentru atingerea obiectivului principal: o viață fără violență, trăită în demnitate și siguranță.
  • Principiul respectului reciproc, toate interacțiunile între persoanele implicate în Programul GR.AB. presupun acordarea respectului, un limbaj decent, fără jigniri, fără insulte și fără a minimaliza suferința altei persoane din grup.
  • Principiul învăţării continue, participând la activitățile organizate de GRAB ne asumăm dorința de a învăța în permanență despre noi și despre ceilalți, astfel încât să creăm premizele unei vieți trăite în armonie și în concordanță cu valorile proprii.

Care sunt formele de abuz asupra femeilor?

În România legea distinge 8 tipuri de abuz: abuz verbal, fizic, emoţional, sexual, economic, spiritual, social și cibernetic. Noi înțelegem prin abuz orice formă de suferință provocată unei persoane și percepută ca atare de victimă, de instituțiile statului sau de societate, în cazul în care victima nu are capacitatea necesară pentru a o recunoaște.

Care este vârsta minimă pentru a participa la cursurile de autoapărare prin programul GRAB ?

Dar pentru a participa le grupul de suport (consiliere de grup live sau online)?

Toate serviciile noastre sunt destinate femeilor și fetelor cu vârsta mai mare de 14 ani.

Există costuri pe care trebuie să le suport pentru a beneficia de serviciile GRAB?

NU. Toate serviciile noastre de bază sunt oferite în mod gratuit și pe bază de voluntariat. Dacă dorești să continui cursurile de autoapărare după epuizarea celor 12 ședințe  gratuite, vei plăti un abonament lunar, identic cu al altor persoane care frecventează cursurile de autoapărare la partenerii noștri sportivi (Okinawa Dojo Satu Mare) sau la o altă entitate de profil. Participarea la anumite evenimente publice organizate de GRAB poate implica achitarea anumitor costuri legate de închirierea sălii, materialele folosite etc., dar această participare este opțională și nu este condiționată de accesul la niciunul din serviciile GRAB.

Dacă mă înscriu în programul GRAB trebuie să particip la toate activitățile oferite de acesta?

NU. Poți participa doar la cursurile de autoapărare, pentru a preveni abuzurile fizice/sexuale asupra ta, chiar dacă nu ai fost victimă a violenței. De asemenea, poți participa la întâlnirile de grup live, dacă poți veni în Satu Mare, sau la întâlnirile online (indiferent de țara/localitatea de domiciliu) singura condiție fiind aceea de a cunoaște limba română). Serviciile oferite nu sunt condiționate unele de altele.

Cum pot ajuta o victimă a violenței?

Ascultă, oferă informații, inclusiv despre existența GRAB, nu judeca și nu ,,rezolva” lucrurile în locul victimei, conform a ceea ce crezi tu că ar fi spre binele ei. Pentru a afla și alte informații despre cum poți ajuta eficient îți recomandăm să citești asta:

https://sieureusesc.ro/blog/cum-poti-ajuta-o-prietena-sa-faca-trecerea-de-la-victima-la-invingatoare/ro

Pot apela la GRAB pentru a ajuta o femeie aflată în situație de abuz?

DA, poți apela la sfatul specialiștilor noștri pentru a învăța cum să ajuți sau pentru a intermedia accesul la serviciile GRAB, dar în mod concret o femeie care dorește să fie ajutată de noi trebuie să ni se adreseze direct. Nimeni nu poate fi ajutat împotriva voinței sale!

Ce presupune înscrierea în programul GRAB? Am nevoie de documente justificative pentru a demonstra că sunt într-o situație de risc/de abuz?

Accesul la serviciile GRAB este deschis oricărei femei care se consideră victimă a violenței sau care suferă de pe urma abuzurilor din trecut, indiferent dacă a depus sau nu plângere în acest sens la autorități. Nu aveți nevoie de recomandări, certificate medico-legale sau plângeri depuse la Poliție sau la alte instituții ale statului, pentru a beneficia de serviciile noastre. Încurajăm toate femeile care ni se adresează și sunt victime ale unor infracțiuni cu violență să sesizeze autoritățile competente, dar admitem faptul că unele victime nu doresc să facă acest lucru, fără să judecăm motivele acestor decizii.

Înscrierea în programele noastre nu necesită dovedirea în niciun fel a situației abuzive și nu obligă beneficiarele să parcurgă un anumit număr de ședințe. Retragerea din program, indiferent de serviciile accesate (consiliere de grup live sau online, autoapărare) este decizia personală a fiecărei participante și nu trebuie justificată în niciun fel. Totuși, pentru a obține rezultate semnificative pe termen lung, recomandăm parcurgerea modulului integral în cazul consilierii de grup online și a modulului de bază (12 ședințe), în cazul cursului de autoapărare.

Mă pot întoarce în Programul GRAB dacă l-am abandonat?

DA, vă puteți întoarce la oricare din serviciile noastre, în orice moment considerați oportun pentru dumneavoastră, cu condiția să respectați principiile noastre, menționate la punctul 4. Puteți beneficia doar o singură dată de cele 12 ședințe gratuite de autoapărare!