E nemaipomenit să știi că nu mai ești singură și ești susținută în toată lupta!

,,Când am auzit de GRAB am fost șocată. Cum să merg eu la un grup unde sunt mai multe persoane necunoscute? Deși sufletul urla în mine, simțind nevoia de ajutor, nu l-am ascultat atunci.

Cu greu m-am hotărât să particip la o ședință. Deși aveam sufletul în gât, am rămas plăcut surprinsă de toate celelalte fete, cu câtă deschidere vorbeau...m-am simțit acceptată și înțeleasă, fără ca cineva să mă judece sau să spună că eu eram de vină pentru tot.

Cum m-a ajutat grupul de suport? M-a ajutat foarte mult că au fost toate fetele alături de mine și eu alături de ele, că am vorbit deschis despre rănile mele, m-a ajutat să înțeleg ce se întâmplă cu mine și să învăț ce pot face cu acele răni ca să se vindece, având lângă noi și un psiholog care să ne îndrume.

Lupta cu amintirile tu o duci, trăirile și emoțiile le simți tot tu, dar grupul îți dă curaj să simți tot, știind că nu ești singură. Mie, cel puțin, mi-a dat foarte multă încredere în mine că pot și voi reuși să fiu o învingătoare.

Ce am reușit până acum? Am reușit să îmi descarc sufletul, prea încărcat, fiindcă am ținut închise în mine foarte mult timp toate abuzurile prin care am trecut.

Ce le-aș spune celor care vin prima dată la grup? Bine ați venit într-un altfel de ACASA!”

Elena, 27 ani


,Am fost cooptată ca specialist - voluntar în GR.AB încă de la înființarea lui. Nu am avut tragere spre acest grup din varii motive. La aniversarea primului anișor am participat la o întâlnire de grup. A fost o întâlnire obișnuită și așa cum atunci cînd apare un nou venit, eu în acest caz, toate participantele se prezintă și vorbesc cât pot și doresc despre motivele pentru care se află acolo. Atunci am cunoscut povestea lui M,, a lui G. a lui I. și am reîntâlnit-o pe J.

A fost o experiență de viață pentru mine. Mă aflam printre aceste femei frumoase, puternice…obișnuite, ca și mine și ca și tine, cea care citești aceste rânduri, femei cu care te poți întâlni pe stradă, la coadă la supermarket sau să călătorești în autobus …., care spuneau și retrăiau pentru cine știe a câta oară dramele prin care au trebuit să treacă, unele cu lacrimi în ochi, altele râzând, un râs evident mascator al retrăirii emoțiilor acelor vremuri. Am fost șocată, ,,traumatizată” de istoriile lor de viață și de curajul și demnitatea cu care își expuneau traumele, cicatricile și își dădeau voie să fie vulnerabile.”

Anamaria Szatmari, medic planificare familială
Voluntară în echipa GRAB


,,În calitate de voluntară a GRAB m-am implicat în campania ,,Violența Invizibilă” pentru că mi-am dorit să atrag atenția fetelor și băieților despre ceea ce însemană abuz în cuplu. Am avut emoții în întâlnirile din licee. Am trăit o experiență frumoasă pe care aș repeta-o, am fost plăcut surprinsă de implicarea elevilor... mi-a fost teamă de reactia lor. Sper că au învățat ceva din povestea mea, dar cel mai frumos lucru a fost când o elevă m-a oprit pe stradă să îmi mulțumească că ,,i-am deschis ochii”. Am vrut să le spun elevilor să nu ascundă abuzurile sub preș și să ceară ajutor, să vorbească cu familia.”

(Gizela, 35 ani, voluntară GRAB, fostă victimă a violenței în cuplu)


,,Participarea la una dintre întâlnirile GRAB a fost una dintre cele mai puternice experiențe pe care le-am avut în cei aproape douăzeci de ani de când fac fotografie de presă. E una dintre întâlnirile care mă fac să continui să fotografiez, dătătoare de speranță, de energie și încredere, deși e despre suferință, durere, dezamăgire, despre ceva mult mai prezent în societatea noastră decât ne place să credem, să vedem și să vorbim. Și e important să vorbim – văzusem asta cu câteva ore înainte, la întâlnirea Feliciei cu liceenii din Livada la care mă gândeam în timp ce urmăream întâlnirea din garsonieră. Oare dacă celor din grup li s-ar fi vorbit când erau eleve despre violența în familie, nu le-ar fi fost mai ușor să iasă din situațiile abuzive sau, și mai bine, să le recunoască în fazele incipiente și să le evite?”

Mircea Restea – fotograf
Nota: Fotografiile lui Mircea Restea se pot fi vazute pe Gala Tineretului | DOR | Documentaria