Marţi, 27 noiembrie 2018, la sediul IPJ Satu Mare a avut loc conferinţa de presă prilejuită de lansarea campaniei ,,Violenţa Invizibilă. Cauze, consecinţe şi soluţii la violenţa împotriva femeii”. În prezenţa reprezentanţilor celor 10 parteneri implicaţi în campanie şi a jurnaliştilor invitaţi, au fost expuse motivele, scopul şi activităţile preconizate în cadrul acestui demers preventiv.

Campania Violenţa Invizibilă are ca scop reducerea victimizării fetelor şi femeilor ca urmare a oricărei forme de abuz. Motivaţia acestei iniţiative este sugerată de însăşi denumirea campaniei şi anume faptul că marea majoritate a abuzurilor asupra femeilor rămân neraportate autorităţilor, autorii propagându-şi în continuare comportamentul violent, câtă vreme cazurile nu sunt cunoscute şi nu se iau măsuri concrete împotriva lor.

DURATA: 25 noiembrie 2018-25 mai 2019 (6 luni) 

În martie 2018 a luat ființă GR.AB.- GRupul de suport pentru femei ABuzate, grup care funcţionează şi în prezent. În cadrul proiectului GR.AB. a fost iniţiată şi această campanie, îndreptată nu doar spre victime şi potenţiale victime, ci şi spre publicul larg. 

În cadrul campaniei Violenţa Invizibilă. Cauze, consecinţe şi soluţii la violenţele asupra femeilor vor fi organizate întâlniri cu elevii, cu tinerii din sistemul de protecţie socială, work-shop-uri pentru specialişti şi persoane cu influenţă în comunitate, evenimente de sensibilizare a publicului larg faţă de problematica abordată. Vor fi promovate aspecte ce ţin de prevenirea tuturor formelor de violenţă de gen, întâlniri în care vor fi promovate şi serviciile de suport oferite de GR.AB Satu Mare în prezent: consiliere de grup (grupuri distincte: live şi online), tehnici de autoapărare, cursuri de comunicare asertivă şi life coaching. Aceste servicii sunt disponibile în mod gratuit fetelor şi femeilor, victime sau potenţiale victime, vârsta minimă pentru înscrierea în program fiind de 14 ani.

La conferința de presă au fost prezenţi şeful IPJ Satu Mare, comisar şef Stan Sorin, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, subcomisar Hrihorişan Felicia, ofiţerul de prevenire Inspector principal Chiorean Liviana şi purtătorul de cuvânt al instituţiei gazdă, agent principal Gabor Paula, precum și reprezentanți ai instituțiilor partenere.

PARTENERI 

 1. INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN SATU MARE
 2. S.C.ALU MENZIKEN SRL 
 3. Asociaţia Club Sportiv Okinawa Satu Mare 
 4. Veres Andrea Miana PFA (psihoterapeut)
 5. Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare
 6. Direcţia Generală  de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului
 7. Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare
 8. Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Oradea
 9. Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret
 10. Penitenciarul Satu Mare
 11. Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen- A.L.E.G. din Sibiu
 12.  Mass media locală.

 

Comunicat de presă al IPJ Satu Mare,

octombrie 2018