În cadrul campaniei de prevenire a tuturor formelor de abuz asupra femeilor ,,Violenţa Invizibilă”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, cu sprijinul DJST, al firmei SC Alu Menziken SRL şi al sindicatului poliţiştilor EUROPOL, a organizat în zilele de 15 şi 16 martie două workshopuri destinate profesioniştilor care lucrează în intervenţie (poliţişti, asistenţi sociali, psihologi, cadre medicale, membri ai Echipei Mobile), respectiv membrilor comunităţii care se pot implica în prevenirea violenţei domestice şi acordarea de suport victimelor.

Workshopurile au fost susţinute de specialişti din cadrul IPJ Satu Mare şi din cadrul Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen- A.L.E.G. din Sibiu, un ONG de prestigiu naţional şi internaţional cu care poliţia sătmăreană se află la a doua colaborare într-o campanie preventivă, prima fiind campania de prevenire a violenţei sexuale ,,Iubeşte inteligent” din 2016.

Vineri, 15 martie 2019, tema zilei ,,Răspunsul comunitar coordonat la violența domestică. Exersarea evaluării riscului” a reunit peste 30 de profesionişti care intervin în situaţii de violenţă, de la poliţişti la psihologi, asistenţi sociali, cadre medicale, reprezentanţi ai DGASPC, Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Satu Mare şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Date fiind noile modificări legislative privind ordinele de protecţie provizorie emise de poliţişti şi constituirea Echipelor Mobile care intervin de urgenţă în cazuri de violenţă intrafamilială, discuţiile au avut atât valenţe teoretice, cât şi practice-aplicative, totul sub coordonarea invitatelor de la Sibiu: Camelia Proca, director al A.L.E.G. şi expert în drepturile femeilor, Eniko Gall-psiholog şi Alexandra Abrudean-responsabil PR în cadrul aceleiaşi organizaţii şi Oana Sandu-jurnalistă la revista DOR, care a documentat numeroase cazuri din sfera violenţei domestice. Chiar dacă există anumite inadvertenţe în aplicarea legislaţiei actuale, schimbările actuale sunt un mare pas înainte şi o premisă foarte bună în combaterea fenomenului violenţei în familie şi prevenirea recidivelor de către agresori, a fost concluzia zilei.

Sâmbătă, 16 martie 2019, a avut loc un nou workshop, ,,Reţele de suport pentru victimele violenţei în familie. Modele de bune practici în Sibiu şi Satu Mare”, de această dată dedicat actorilor sociali şi membrilor comunităţii care doresc să se implice în prevenirea violenţei domestice şi în acordarea de suport victimelor. Au dat curs invitaţiei de a participa peste 20 de persoane, reprezentanţi ai DGASPC, ai Asociaţiei Stea, Fundaţiei Hans Lindner, Asociaţiei Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, Spitalului Judeţean, CPECA, eleve-voluntare ale Liceului German şi ale Colegiului Naţional Ioan Slavici dar şi voluntari ai Grupului de suport pentru femei Abuzate-GR.AB. Satu Mare. O surpriză pentru toţi participanţii a fost prezenţa unor victime consiliate în cadrul GRAB care au învins violenţa şi au fost dispuse să-şi împărtăşească experienţa în cadrul acestei întâlniri.

A fost prezentată platforma ,,Şi eu reuşesc” iniţiată şi susţinută de A.L.E.G., un spaţiu virtual în care femeile din toată ţara care au învins violenţa domestică îşi spun povestea şi vin în sprijinul altor femei aflate în situaţii abuzive.

Rețeaua Învingătoarelor și grupurile de suport ,,Şi eu reușesc” au fost, de asemenea, modele de bune practici expuse de specialistele din A.L.E.G.
Hrihorişan Felicia, ofiţer sociolog şi coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Satu Mare şi Nyesti Csaba-instructor arte marţiale, ambii voluntari şi fondatori ai proiectului GR.AB.- Grup de suport pentru femei ABuzate Satu Mare au expus principiile care ghidează acest demers, cui se adresează şi serviciile oferite în acest moment (consiliere de grup live, grup terapeutic online, tehnici de autoapărare), subliniind faptul că toate activităţile sunt gratuite şi respectă confidenţialitatea victimei.

În încheiere sportivi şi cursanţi de la AS Okinawa Dojo sub îndrumarea lui sensei Nyesti Csaba, au făcut o demonstraţie de jiu-jitsu şi autoapărare, care a convins audienţa că aceste tehnici sunt special concepute ca să funcţioneze în situaţii reale şi vin în special în beneficiul femeilor şi persoanele mici de statură.

Mai multe informaţii despre proiectele prezentate puteţi găsi pe www.sieureusesc.ro precum și pe pagina de Facebook: GR.AB.-Grup de suport pentru femei ABuzate Satu Mare.

Comunicat de presă, IPJ Satu Mare
Martie 2019