,,Dragi fete, în câteva minute pornesc spre Bucuresti. Am fost invitată să reprezint fetele (femeile) din Satu Mare la Forumul Învingatoarelor. Am emoții și totuși, după ziua de ieri (masa rotundă), mă simt încurajată și mai mult ca până acum. Vă Multumesc pentru încredere. Vă îmbrățișez cu drag !!!”

Așa suna mesajul Juliannei scris pe peronul gării din Satu Mare, înainte de a pleca spre evenimentul organizat în 11 iunie 2019 la București de partenerii noștri de la ALEG. Cea de a doua ediție a Forumului Învingătoarelor a reunit 50 de femei din diverse județe ale României și din Republica Moldova, fiind primul eveniment de acest gen la care am avut o reprezentantă a GR.AB..

Ce este Forumul Învingătoarelor și cum se pot implica femeile într-o rețea ce sprijină alte femei pentru ieșirea din abuz, aflăm din mesajul postat de organizatori, imediat după încheierea evenimentului.

,,Curajoase împreună” este mesajul sub care s-au reunit vineri la București membrele Rețelei Învingătoarelor, la a doua ediție a Forumului Învingătoarelor, inițiat de asociația A.L.E. G ca locul de întâlnire al femeilor care s-au confruntat cu violența domestică și vor să se implice în sprijinirea altor femei.

La eveniment, împreună cu cele 50 de participante am făcut o călătorie în ultimul an pentru a rememora cum a început programul #SiEuReusesc și a vedea exemple concrete în care ne-am dat una alteia putere. Una dintre femeile pe care rețeaua învingătoarelor a ajutat-o să-și schimbe viața e Ioana, iar forumul a însemnat pentru ea prima întâlnire cu capitala și prima oară când a stat într-un hotel. Ioana e dintr-o zonă rurală și a trăit 20 de ani cu un soț foarte violent. A auzit de rețea anul trecut și a scris mai multor învingătoare ale căror povești le-a văzut la televizor. O învingătoare din Brașov a ajutat-o să plece cu cei patru copii într-un adăpost unde putea sta câteva zile să se hotărască ce vrea să facă. La forum au povestit despre această misiune de salvare ca-n filme. Ioana s-a decis că s-ar simți mai în siguranță în alt oraș, așa că o învingătoare din Sibiu a ajutat-o să se mute, să-și găsească chirie și un job, chiar și școală pentru copii.

Apartamentul în care stă azi Ioana a fost dotat în urma unui apel lansat de învingătoare printre cunoscuții săi – unii au adus o masă, alții pături și veselă. Voluntarii A.L.E.G. au însoțit-o pe ea și copii prin oraș până s-au obișnuit cu schimbarea. Azi Ioana lucrează, se descurcă singură și nu mai e femeia chinuită din trecut. Soțul continuă să o amenințe prin copii, pe care îi vizitează la școală (motiv pentru care nu-i putem dezvălui identitatea), dar ea și-a luat propria viață în mâinile ei și primește consiliere pentru ea și copii. Ioana e un exemplu care arată că Rețeaua Învingătoarelor crește șansele femeilor de a se elibera de violență, completând serviciile clasice (adăpost, centru de consiliere) cu susținerea determinată și solidară a altor femei care au fost în situații de violență.

Rețeaua este în continuă creștere, iar în acest an un proiect se derulează pentru consolidarea unei comunități #SiEuReusesc București. Femeile care au depășit violența se pot implica în mai multe roluri în rețea:

1.Rolul de ambasadoare a cauzei, vorbind public despre cum a reușit ea să scape de violență, ca să dea curaj și altora.

2. Rolul de persoană resursă într-un grup de sprijin local

3. ,,Soră mai mare” care ajută practic cu sfaturi și însoțire o altă femeie care încă își caută drumul pentru a se elibera de violență.

Doritoarele sunt invitate să scrie pe adresa contact@sieureusesc.ro.

“De ce Învingătoare? Acest cuvânt răspunde cel mai bine intenției noastre de a nu le mai percepe pe femeile care se confruntă cu violența doar ca vulnerabile și slabe, ci ca femei care au și o rezistență ieșită din comun, o forță pe care, dacă ele ajung să o folosească nu pentru a răbda, ci pentru a se elibera de violență, și ulterior pentru a ajuta alte femei, poate fi de ,,neînvins” declară inițiatoarele proiectului.

Forumul Învingătoarelor din România (II) este un eveniment organizat de A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Parteneri locali: Pas Alternativ Brașov, ANAIS București și Grupul de sprijin GRAB din Satu Mare.

Detalii despre program aici: https://sieureusesc.ro/

Apariții media: https://www.decatorevista.ro/invingatoarele/ si https://recorder.ro/invingatoarele/

Articol preluat de pe site-ul ALEG