Prima lansare de carte organizată de GR.AB
Prima lansare de carte organizată de GR.AB. cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor-Satu Mare a fost găzduită de Muzeul de Artă din Satu Mare, în minunatele Galerii Aurel Popp.
Vedetele serii au fost cartea ,, Pașaport spre paradis” și autoarea acesteia, Lili Crăciun. Un roman ce tratează problema violenței împotriva femeilor prin prisma unor povești de viață ale unor adolescente pornite spre mirajul Occidentului, văzut ca un posibil paradis, o rezolvare a problemelor materiale sau/și familiale ce deveniseră de nesuportat.
Ne-am propus să realizăm o mică dezbatere despre inegalitate de gen, ca bază și substrat pentru toate formele de violență împotriva femeilor, pornind de la misiunea grupului nostru, de a ajuta femeile care au suferit orice formă de abuz și de a preveni violența prin activități de informare și conștientizare.
O dezbatere care să facă o punte între destine reale, cum sunt cele ale victimelor cunoscute de noi, și destine imaginate de autoarea Lili Crăciun, dar care se apropie foarte mult de realitatea trăită de cele ce au ajuns să fie manipulate și exploatate sexual în anii 90 (fenomenul este la fel de prezent și acum, doar formele de racolare s-au mai schimbat între timp). Povestea autoarei pornește de la un caz real și ne introduce atât de bine în profunzimile ființei umane încât cititorul poate înțelege și chiar vizualiza dramele celor cinci fete plecate spre un ,,mai bine” care se transformă treptat în sechestrare și abuz.
Au adus valoare evenimentului, vorbind despre carte, Andi Veres- psiholog al GRAB, Anamaria Szatmari- medic în planning familial și voluntară a grupului nostru, Felician Pop- scriitor.
Ne-au îndemnat la visare, iertare, revoltă și trăire deplină cantautorii Dana Blage, Adrian Lupescu și Moni Ivan.
La a 3-a lansare publică organizată la Satu Mare, publicul sătmărean s-a dovedit încă și mai interesat de scrierile doamnei Lili Crăciun, așa că, autografele și discuțiile s-au prelungit mult după încheierea evenimentului propriu-zis.
Un astfel de eveniment leagă oameni, idei și nasc posibile colaborări legate de prevenirea violenței împotriva femeilor. Este cu atât mai îmbucurător și evident acest fapt cu cât au venit cu această ocazie spre noi, dornici să sprijine activitatea grupului nostru, oameni din comunitate de profesii și ocupații diferite.
Recomandarea psihologului este să citiți această carte fără frica că ați putea retrăi anumite traume (dacă unele situații vă vor semăna izbitor de mult cu capitole din viața voastră). Să citiți cu mintea deschisă, cu acceptare, cu dorința de a învăța despre vulnerabilitatea umană și de a fi capabil/a să previi forme ale violenței la care nimeni nu este imun în totalitate.
O carte ce se citește cu sufletul la gură și care îți lasă într-un final multe semne de întrebare.