Cum poţi ajuta o victimă a violenţei sexuale?
Violenţa sexuală este cea mai puţin raportată formă de abuz. Deşi trecut sub tăcere fenomenul există şi afectează în special fetele şi femeile tinere dar şi copiii şi tinerii de ambele sexe aflaţi în dificultate (în centre de plasament, în detenţie, în familii sărace cu locuinţe improprii, suprapopulate). Ruşinea, teama de consecinţe mai grave, stigmatul public, frica de agresor, autoculpabilizarea, lipsa de informaţii cu privire la modalităţile de raportare a abuzului, sunt doar câteva dintre motivele ce stau la baza tăcerii victimelor. În astfel de momente ceea ce au cu adevărat nevoie victimele este un suport uman. De aceea, specialist sau nu, te invităm să te informezi şă să fii gata să oferi suport la nevoie.
Ce nevoi are o victimă a violenţei sexuale?
- De a fi ascultată şi crezută. Poţi ajuta ascultând, fără să o acuzi sau să o judeci. Dacă e vorba de o agresiune sexuală recentă este importantă păstrarea probelor, aşadar spălarea sau schimbarea hainelor nu ar trebui încurajată.
- De a fi însoţită spre servicii medicale şi la poliţie. Dacă a fost agresată fizic şi sexual are nevoie de îngrijiri de specialitate şi de documente care să ateste rănile suferite. Aceste documente medicale pot fi folosite ca probe în cazul unei plângeri penale.
- De a fi încurajată să depună o plângere la poliţie, în lipsa acesteia Poliţia nu va ancheta cazul. Cu toate acestea unele victime aleg să nu declare faptele petrecute sau o fac după trecerea şocului iniţial. Ajut-o să decidă ce mai bine pentru ea, dar nu face presiuni. Dacă e vorba de o victimă minoră ia legătura cu părinţii sau tutorii legali şi cu Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
- De a fi însoţită la Serviciul de Medicină Legală cel mai apropiat. Atenţie!Certificatul medico-legal se eliberează numai contra cost (39 de lei). Prezentarea pentru examinare este bine să se facă într-un timp cât mai scurt de la comiterea agresiunii sexuale.
- De a avea cu cine vorbi despre trauma suferită. Chiar dacă eşti un bun ascultător trebuie să fii conştient de faptul că un ajutor psihologic de specialitate este util în aceste cazuri. Îndrumă victima spre psiholog sau/şi spre un grup de suport pentru victime.
Ai nevoie de mai multe informaţii? Scrie-ne pe grabromania@gmail.com sau caută-ne pe Facebook: GR.AB.-GRup de suport pentru femei Abuzate Satu Mare
Scris de Felicia pentru Campania ,,100 de zile-100 de mesaje preventive” (2018)
https://www.facebook.com/100-de-zile-100-de-mesaje-preventive-284662648927219/