A fi preventiv înseamnă a-ţi lua toate măsurile de precauţie pentru a nu deveni victimă a unei infracţiuni. Chiar şi cel mai prevăzător om poate fi surprins de un atac stradal. Femeile, tinerii, persoanele în stare de ebrietate, cei ce îşi expun obiecte de valoare, cei ce circulă singuri prin locuri izolate, întunecoase, sunt mai predispuşi unui atac stradal. Cu toate acestea, vina rămâne doar a agresorului. Fusta scurtă sau o geantă pe umăr nu sunt motive pentru care victima să fie judecată.

Imaginează-ţi următorul scenariu: Ai evitat, cât ai putut, să te afli într-o situaţie periculoasă şi totuşi s-a întâmplat…

Cum procedezi dacă eşti atacat?

  • Dacă eşti atacat verbal, nu lăsa ca atacatorul să se apropie de tine. Spune-i clar agresorului să stea deoparte. Până aici! Lasă-mă în pace!Stai! –foloseşte expresii simple, dar spune-le pe un ton ferm, hotărât. Gesturile tale să fie în concordanţă cu ceea ce spui.
  • Fă zgomot, strigă, ţipă! Nu te lăsa intimidat/ă, ruşinea trebuie să fie a agresorului, nu a victimei. Aşa că, fă apel la orice trecător pentru a te ajuta.
  • Nu confrunta fizic o altă persoană decât dacă eviţi să fii atacat. Într-o situaţie tensionată, orice contact fizic poate fi interpretat ca o provocare şi poate duce la reacţii violente. Ţi se adresează injurii, cuvinte obscene? Ignoră şi mergi mai departe. Agresorul abia aşteaptă să reacţionezi fizic pentru a avea motiv să pună mâna pe tine.
  • Nu folosi arme ori cuţite, acestea pot ajunge în mâinile agresorului. Atenţie la sprayurile paralizante, învaţă să le foloseşti, altfel pot ajunge în ochii tăi şi să te lase fără apărare.
    Învaţă tehnici de autoapărare. Te vor ajuta să te pregăteşti fizic şi mental pentru o posibilă agresiune. Vei deveni mai puternic/ă şi mai stăpân pe propriile-ţi reacţii.
  • Imaginează-ţi un scenariu de care te temi cel mai mult. Repetă-l mental şi vezi cum ai proceda. Fiecare are modul său propriu de a reacţiona într-o situaţie tensionată. Găseşte-ţi modalitatea de reacţie potrivită.

Tu ce faci într-o situaţie de violenţă? Lupţi sau fugi? Completează formularul online dacă vrei să beneficiezi de ședințele gratuite de autoapărare oferite de noi.

Scris de Felicia pentru Campania ,,100 de zile-100 de mesaje preventive” (2018)

https://www.facebook.com/100-de-zile-100-de-mesaje-preventive-284662648927219/