Ce este violenţa sexuală? 

Orice act de natură sexuală cu care nu eşti de acord. Poate fi un act fizic: viol, agresiune sexuală, atingeri nedorite, avort sau sterilizare forțată sau nonfizic (ex. expunerea minorilor la materiale pornografice, exhibiționismul etc.).

 Absenţa consimţământului este elementul cheie al tuturor formelor de violenţă sexuală. Un simplu DA, nu înseamnă automat consimțământ valabil din perspectivă legală..

Consimţământul nu este valabil atunci când este obţinut de la o persoană aflată într-una din următoarele situaţii:

  • în cazul minorilor cu vârste sub 15 ani într-o relaţie cu o persoană adultă;
  • între doi minori dacă diferenţa de vârstă este mai mare de 3 ani;
  • când este dat de o persoană a cărei stare de conştienţă este afectată ca urmare a consumului de droguri/de alcool / de medicamente sau a unei stări de boală;
  • sub constrângere, ameninţare, inducerea unei stări de teamă;
  • fără a deţine toate informaţiile necesare sau pe baza unor informaţii false (ex. victima acceptă o relaţie sexuală fără a fi informată de partener asupra unei boli cu transmitere sexuală pe care acesta o are şi de care ştie).

Nu putem vorbi de consimţământ valabil nici atunci când victima  nu este în deplinătatea facultăţilor psihice ori când se află în stare de inconştienţă, chiar dacă anterior acestei stări şi-a dat acordul .Persoanele inconştiente nu fac sex, ele au nevoie de ajutor de urgenţă!        

Scris de Felicia pentru Campania ,,100 de zile-100 de mesaje preventive” (2018)

https://www.facebook.com/100-de-zile-100-de-mesaje-preventive-284662648927219/