„Fete pentru fete – Rețeaua școlară de sprijin în situații de abuz”
Proiectul ,,Fete pentru fete-Rețeaua școlară de sprijin în situații de abuz” prevede constituirea unei rețele în 10 licee din județ, formate din câte o fată din fiecare clasă care să fie pregătită pentru a fi în măsură să acorde sprijin colegelor aflate în situații abuzive sau de risc și să facă legătura cu Grupul de suport pentru femei Abuzate – GR.AB.
Primele activități din proiect au avut loc la Colegiul Tehnic Elisa Zamfirescu din Satu Mare, unde, în 5 martie 2020, a avut loc lansarea oficială a proiectului, în prezența reprezentanților instituțiilor partenere (Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Asociația Sportivă Okinawa Dojo), a elevelor ce vor face parte din primul grup de suport, precum și a reprezentantelor GRAB, care au deschis evenimentul prin prezentarea proiectului și a activității grupului nostru de suport, dar l-au și închis prin intervenția uneia dintre beneficiarele GRAB, care a relatat o parte din experiența care a adus-o înspre serviciile noastre precum și evoluția ei în acest context.
Luni, 9 martie 2020, în același loc a fost organizată prima întâlnire (din cele 3 programate) cu fetele, reprezentante ale fiecarei clase de liceu, respectiv școală profesională. Întâlnirea a fost susținută de reprezentanta Poliției, comisar Hrihorișan Felicia, voluntar al GRAB, care le-a vorbit fetelor despre formele violenței asupra femeilor, insistând pe acele forme mai greu de recunoscut și cu care s-ar putea întâlni mai frecvent. Ce este consimțământul și cum putem ajuta la prevenirea violenței împotriva femeilor au fost alte întrebări la al căror răspuns și-au adus contribuția toate participantele la întâlnire.
După această primă activitate vor urma alte două, una în care fetele vor afla de la dr. Szatmari Anamaria, voluntară a GRAB și medic la Cabinetul de Planning Familial al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare despre corpul lor și modalitățile de prevenire a sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală, iar în ultima întâlnire, cu aportul consilierului școlar vom contura principiile ce stau la baza unor relații de cuplu sănătoase și modalitățile concrete prin care fetele pot acorda sprijin în rândul celor de vârsta lor.
Scris de Felicia
Aprilie 2020